Vaš položaj : Prva stran Zgodovina

Slomškova ustanova

Naslov:
Slomškova ustanova
Vrbanska c. 30, Maribor
Oglejte si zemljevid: Zemljevid Najdi.si

TEL:(059) 092 104
FAX:(059) 092 110

Elektronska pošta:
ustanova@slomskova-ustanova.siTvojih 0,5 % za moje 5-ice ...


Zgodovina

Slomškova ustanova je začela z delovanjem leta 2000, ko je nasledila Ustanovo škofijski štipendijski sklad, ki je bila ustanovljena za potrebe podpiranja dijakov novoustanovljene mariborske škofijske gimnazije. S tem se je na viden način nadaljevalo plemenito delo, ki ga je blaženi Slomšek zastavil pred več kot sto petdesetimi leti, ko je z različnimi vzgojno-izobraževalnimi ustanovami zastavil vse za omiko, vero in narodno zavest svojega ljudstva. Poslanstvo in namen novoustanovljene Slomškove ustanove je bilo podpiranje dijakov iz socialno šibkejših družin vseh štirih katoliških gimnazij, po zmožnostih pa tudi podpiranje drugih dijakov in študentov. Sredstva za podeljevanje finančnih podpor so se zbirala predvsem s prispevki donatorjev in sponzorjev ter z raznimi dobrodelnimi akcijami. Najbolj prepoznavne akcije so bile:

  • Eno voščilo – dvojno darilo (prodaja božičnih in velikonočnih voščilnic),
  • Dobrodelni koncert (Gallusova dvorana Cankarjevega doma),
  • Dan z Radiem Ognjiščem – celodnevno prenašanje radijskega programa posamezne gimnazije s prispevki dijakov in profesorjev ter skupnim večernim koncertom.

Med prvimi v Sloveniji je Slomškova ustanova organizirala tudi slovesne sprejeme ob okroglih jubilejih slavljencev, ki so se odpovedali osebnim darilom v korist ustanove. Sredstva so se zbirala tudi iz prodajnih likovnih razstav in drugih manjših akcij. Podpirala je tudi na stotine dijakov vseh štirih katoliških gimnazij, razpisala dve štipendiji s področja medicine (na željo severnoameriških izseljencev), pomagala drugim dijakom in študentom ter bogoslovcem, podelila nekaj enkratnih finančnih pomoči … Bila je tudi ustanovitvena članica Združenja slovenskih ustanov ter članica Komisije za karitativno dejavnost pri SŠK.

 
spodaj

Obiski strani:

mod_vvisit_counterDanes5
mod_vvisit_counterTa teden32
mod_vvisit_counterTa mesec174
mod_vvisit_counterVsi52263